pro-701

 

Wat is renovliesbehang?

Renovlies – ook wel renovatievlies – is een goed alternatief om je oude muren er weer als nieuw te laten uitzien. Het is overschilderbaar behang zonder structuur. Door de gladde oppervlakte heeft het de strakke uitstraling van stucwerk. Het verschil met stucwerk is dat renovlies een stuk goedkoper is, er geen kans is op scheurvorming en het niet lang hoeft te drogen. 24 Uur nadat je het behang hebt aangebracht kun je het overschilderen of behangen. Bovendien is renovliesbehang slag- en stootvast. Het zorgt voor sterke muren en voorkomt beschadigingen, ideaal met kinderen.

 

De voordelen op een rij

 • Makkelijk te verwerken
 • Slag en stootvast
 • Milieuvriendelijk (vrij van PVC en FSC gecertificeerd)
 • Duurzaam
 • Helpt tegen zuigende muren
 • Geen lange droogtijden, snel resultaat
 • Overschilderbaar en geschikt als ondergrond voor andere soorten behang
 • Uiterlijk stucwerk
 • Goedkoper dan stucwerk

Renovlies pro-701 90 grams

Renovliesbehang is verkrijgbaar in diverse diktes. De dikte van renovlies wordt weergegeven met gram/m2. Welk renovliesbehang het beste werkt voor jouw muren hangt af van de staat van de muren. Heb je een gladde muur zonder oneffenheden en scheuren, dan voldoet 90 grams renovlies.
Voor muren met kleine oneffenheden en waarbij kans is op scheurvorming kun je beter kiezen voor 130 grams renovlies.

Is renovlies geschikt voor mijn muren?

Ga je behangen met renovlies, dan is het belangrijk om je muren behangklaar te maken. Dat wil zeggen, vrij van oneffenheden. Is de ondergrond niet strak, dan ook geen strak eindresultaat. Om deze reden wordt het daarom afgeraden om renovlies te plakken over bijvoorbeeld glasvezelbehang of tegels. De structuur van dit behang of de naden tussen tegels zullen door het renovliesbehang zichtbaar zijn.

Pleisterwerk, hout, MDF en gipskartonplaten zijn een goede ondergrond voor renovliesbehang. Deze soorten ondergrond nemen wel veel behanglijm op. Door je muur eerst te behandelen met Wallpro pro-330 voorstrijkmiddel voorkom je dat de lijm wordt opgezongen en kan het renovliesbehang beter hechten.

 


Aanbrengen

Renovliesbehang is eenvoudig zelf aan te brengen. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen het aan een professional over te laten, maar het is niet nodig. Hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe je het beste zelf renovliesbehang kunt plakken.

Voorbereiding

Benodigdheden

 • Vulmiddel
 • Plamuurmes
 • Schuurpapier of schuurmachine
 • Wallpro pro-330 voorstrijkmiddel
 • Blokkwast of verfroller

Oud behang of stucwerk verwijderen
Verwijder oud behang of stucwerk met structuur voor een gladde ondergrond.

Gaten en andere oneffenheden opvullen
Zorg dat eventuele boorgaten en andere oneffenheden zijn opgevuld met vulmiddel. Ook naden van gipsplaten kun je hiermee wegwerken. Is de muur helemaal niet egaal? Dan kun je de muur het beste eerst voorzien van een laag glad stucwerk.

De muur opschuren

Schuur de muur met schuurpapier of een schuurmachine. Als je gaten hebt opgevuld, is het nodig deze plekken goed glad te schuren.

Schoonmaken

Neem de muur af met een vochtige doek, zodat stof en vuil niet in de lijm of het voorstrijkmiddel terecht komen.

Voorstrijk aanbrengen

Breng indien nodig Wallpro pro-330 voorstrijkmiddel op de muur aan met een verfroller en/of kwast. Laat dit vervolgens goed drogen. Een voorstrijkmiddel zorgt voor een betere hechting én voorkomt dat de ondergrond de lijm opzuigt.

 

Plakken

Benodigdheden

 • Renovlies behang
 • Wallpro-pro301 behanglijm
 • Afbreekmes
 • Waterpas en potlood
 • Rolmaat
 • Aandrukrol of spatel
 • Acrylaatkit en kitspuit

 

Teken een hulplijn op de muur
Omdat deurkozijnen, muren of plafonds niet altijd waterpas zijn, kun je het beste met behulp van een waterpas of een loodlijn een loodrechte lijn op de muur tekenen. Teken deze lijn ongeveer 50 centimeter (de rolbreedte – 3 cm) vanaf de hoek waar je begint met behangen.
Begin met de hoek die zich het dichtst bij het raam bevindt. Op deze manier valt het licht op de naden, zodat je ze goed ziet en de volgende baan mooi aansluit.

Tip: Maak eenvoudig zelf een loodlijn door een gewichtje of zware spijker aan een stuk touw te knopen.

 

Muur inlijmen
Bereid de Wallpro pro-301 lijm voor zoals aangegeven op de verpakking. Het voordeel van renovliesbehang is dat je alleen de muur met behanglijm hoeft in te smeren. Je hebt dus geen behangtafel nodig. Lijm de muur gelijkmatig in. Breng de lijm per baan aan. Zorg ervoor dat je de lijm wel iets breder aanbrengt dan de breedte van de behangrol zelf (circa 15 cm breder).

Banen plakken
Plak de eerste baan met een kleine overlap (+/- 5 cm) tegen het plafond en rol de behangrol uit. Plak de baan recht langs de getekende lijn of loodlijn. Strijk het behang met een behangspatel of aandrukroller licht na voor een glad resultaat. Snijd het behang aan de boven- en onderkant (of zijkant) af met een afbreekmesje. Houd de behangspatel tegen de plint, zodat je het behang recht en strak kunt afsnijden. Duw eventuele lucht- of lijmophopingen met een behangspatel naar de vrije zijde van de behangbaan. Herhaal dit proces tot de hele muur behangen is. Als er per ongeluk lijm op de voorzijde van het behang is gekomen, moet je die direct wegvegen met een vochtige doek of spons.

Afkitten
Ga je de muren sausen, kit dan eerst de randen en hoeken af met een acrylaatkit voor een strak eindresultaat.